Skansen
Adresse: Strandvejen 36, 8000 Århus C
Matrikelnummer: 83a, 732aa
Opført: 1908
Arkitekt: Hjalmar Kjær
Bygherre: Murermester Rasmus Hviid
Stilart: Barok/Skønvirke
Se uddrag fra retsbogen 17. september 1908
Ejendomskomplekset "Skansen" består af Standvejen 34-36 samt Heibergsgade 25-27. Desuden er Heibergsgade 28-36 og Marselisborg Alle 35-37 beslægtet.
Dette byggeri har tilnavnet "Skansepalæet ". Hele komplekset er tegnet af Odense-arkitekten Hjalmar Kjær og opført umiddelbart før landsudstillingen 1909, hvorunder Skansen fungerede som hotel med Skansepalæet som tilhørende anneks. Snart efter Landsudstillingens afslutning blev komplekset ombygget til lejligheder.
Bygmesteren Rasmus Hviid var en driftig herre i området. Udover Skansen/Skansepalæet har han bl.a. opført hjørnehuset Hans Brogesgade 1. Ligeledes Henrik Pontoppidans gade 2-4, Heibergsgade 3-5, Strandvejen 16-18, Skt. Pauls Gade 40, Odensegade 33, Montanagade 64, Marselisborg Alle 19 og 25, M.P. Bruuns Gade 64-66.
Arkitekten Hjalmar Kjær er ret ukendt, ud over at han vandt en konkurrence for dette område.
Navnet Skansen opstod, fordi komplekset er bygget oven på en gammel militær skanse (Wallensteins skanse), der her var placeret ved en sydlig indfaldsvej. Arealet blev i 1898 købt af godsejeren på Marselisborg (H.P.lngerslev) og samtidigt indlemmet i Arhus Kommune. Det var kommunen, der købte et meget stort areal syd for Odensegade.
Som noget meget specielt for datidens byudvikling blev der udarbejdet en overordnet byplan for området. Dette skete ikke mindst pga. de dårligere erfaringer med opførelse af "brokvartererne" i København. I første omgang blev bebyggelsesplanen udarbejdet af Stadsingeniør Oscar Jørgensen, men kommunen var ikke tilfreds med den og bad den kgl. bygningsinspektør Hack Kampmann om hjælp. Hack Kampmann lavede sammen med Københavns stadsingeniør Ambt en ny bebyggelsesplan. Det var en stort anlagt plan med mange boulevarder, pladser og beplantninger. Dette præger endnu kvarteret tydeligt, omend planen ikke blev ført fuldt ud i livet. Men prøv at bemærke skellet ved Odensegade. Nord for er bebyggelsen trang og af rodet karakter, syd for af bedre kvalitet, mere struktureret og med lavere bebyggelsesprocent.Kampmann kæmpede indædt mod den udvidelse af havnen mod syd, som senere planlæggere alligevel udførte. Hack Kampmann er iøvrigt kendt for mange offentlige bygninger overalt i Danmark. Nogle få eksempler: Jysk Handelshøjskole (Hans Broges gade 2), Århus Katedralskole, Århus Toldbod, Århus Teater, Marselisborg slot, Viborg Landsarkiv, Odense Landsarkiv, Ny Carlsberg Glyptotek og Politigården i København.
Skansen og Skansepalæet følger nogenlunde planen, ligesom Skanseparken og Henrik Pontoppidansgade var planlagt i Ambt & Kampmann's plan. Da en del af planen var at lokke mere velhavende mennesker til denne del af byen, blev lejlighedernes udrustning og størrelse absolut over datidens gennemsnit. Skansen og Skansepalæet var ligefrem udstyret med centralvarme! Planen var dog, at området ud til den gamle sporvognsremise (brandværnsmuseet) skulle have været et mondænt villakvarter. Først i 1930 blev dette opgivet til fordel for opførelse af Strandparken, der dog er blevet for datiden særdeles lyst, grønt og venligt byggeri.
Billede fra stuen til højre, ukendt årstal
Bevaringsværdige bygninger er bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags.
Læs om bevaringsværdige bygninger på kulturarvstyrelsens hjemmeside og søg vores adresse her eller på Århus Kommunes hjemmeside her.
Se også afsnittet om Skansen i Århus Kommunes registrering og klassificering (Frederiksbjerg Øst fra 1979) her.Skansen er bygget i en tid, hvor tyende var en selvfølge for velhavere. Lejlighedernes størrelse og pris betød, at beboerne måtte være blandt de mere velbeslåede. Der var således indrettet mange værelser til beboelse for dette tyende. Både i lejlighederne, men også på loftet. Hele loftarealet 5. th. og tårnets 5. og 6. sal var således indrettet til værelser. Efterhånden som tiderne skiftede, blev disse værelser, som hørte til lejlighederne, udlejet som værelser til studerende og lignende.
Da ejendommen blev udstykket til ejerlejligheder, blev de tilhørende værelser og pultekamre tinglyst på de enkelte lejligheder. I midten af 1980'erne var værelser og tilhørende faciliteter og brandsikring ikke længere tidssvarende. Noget måtte ske. Det endte med, at arkitekterne Kaj og Agnete Schmidt købte alle værelserne til indretning af en lejlighed på toppen. Forud var gået en bitter ideologisk strid. Synspunkternes yderpunkter illustreres udemærket af de 2 vedlagte avisudklip.
For pengene, som salget af værelser genererede, istandsatte man ejendommen og etablerede en moderne vaskekælder.
Mindst 2.000 unge i Århus leder desperate efter et sted at bo. Samtidig nedlægges 13 værelser på Strandvejen. På Strandvejen 36 vil ejerforeeningen ikke ofre penge på istandsættelse og brandsikring af 13 klubværelser. I stedet skal de indrettes til en 400 kvm. stor liebhaverlejlighed med udsigt over Århus Bugt. Byrådet kan forhindre det.Ejerforeningen på Strandvejen 36 vil ikke bruge penge til brandsikring og istandsættelse af 13 klubværelser på tageetagen af »Skansen«. Der bor i dag 13 unge, og de må indtil videre affinde sig med at blive smidt ud med kort varsel. Deres boligsiituation er mildt sagt håbløs.
Landsudstillingen blev en milepæl i Århus bys historie, ja i det moderne Århus' tilblivelse. Meningen med udstillingen var, at man ville vise, hvor langt byen var nået - industrielt, håndværksmæssigt og kulturelt. Skansen fik besøg af 13.600 gæster fra 15. maj til 15. september 21909. Efter udstillingen blev bygningen indrettet med lejligheder, som det var formålet med den. Kilder: "Da det var nyt i Århus" ved Ole Degn. "Århus-Promenade 1909-1959". Begge bøger er udgivet af Århus byhistoriske Udvalg.
Lizzi Johanne Jensen har fortalt sine efterkommere følgende:
Min barndomsby er Aarhus, der er jeg født og der voksede jeg op og boede indtil mit 8ende aar. Nu vil jeg fortælle Jer træk derfra og begynde med Begyndelsen.
I 1906 eller der omkring kom min Far til Aarhus og begyndte som Forvalter i Aarhus Trælasthandel på Vesterbro. Han boede hos en ældre Frøken Jørgensen paa Jægergaardsvej og spiste i et Pensionat, der praktisrede Dr. Mikkel Hårdheds Kost, følgelig var han ret mager, hvilket min Bedstemor skulle have bemærket, da han mødte op i Hjemmet som vordende Svigersøn, hun havde helt ondt af den unge mand.
Paa det Tidspunkt var min Mor paa kontoret paa "H.C. Møllers Sæbefabrik" paa Fredriksallé. Netop da søgte man yderligere en ung Frøken, og Mor fik lov til af Fabrikant Kjærtinge at se Ansøgningerne, der var kommet og endda vælge hvem de skulle tage.
Blandt dem var en Skrivelse fra Faster Helga i Vejle, Fars Søster, saa Mor valgte hende, hun kom til Aarhus, og Resultatet blev at Fabrikantens Søn Christian Kjærtinge friede til Helga og de to blev gift nogle maaneder før Far og Mor giftede sig.
7ende November 1908 blev mine Forældre viet i Sct. Pauls Kirke. Min mor har fortalt mig det var Formiddagsbryllup, og tit har hun beskrevet sin mosgrønne Sportsdragt og Hatten med flotte vajende Hanefjer. Forlover var Onkel Christian Kjærtinge og Faster Helga, min Kusine Netes Familie.
De var ankommet i god Tid og havde sat sig lidt nede i Kirken, hvilket resulterede i at Præsten gik ned til dem og sagde: "Hvis De vil vies maa De komme herop". Umiddelbart efter Vielsen rejste Far og Mor til Skanderborg, hvor de spiste Frokost, og tog samme Dag tilbage til deres nye Hjem - det var deres Bryllupsrejse.
Det nye hjem var i "Skansepalæet" en nyopført Ejendom, hvor de fik en speciel Lejlighed i Taarnet, for nygifte en Drøm. Foran Ejendommen laa et Anlæg, ellers var der ubebyggede Arealer, saa udsigten var storslaaet, man saa ud til Marselisborgskovene og ud over Aarhusbugten.
Den 21 Januar 1910 blev jeg født i Taarnet.
Min Far var netop bortrejst, han rejste tit i Ugens løb, han blev sendt ud til blandede Landhandler og Tømmerhandlere for at sælge Træ.
Mor har altid været bange for at være alene, hvad hun heller ikke sjulte for sine Børn, saa paa mig havde det smittet frygtelig af, jeg var bange for at gaa ned i en mørk Kælder eller op paa Loftet, jeg kiggede under Sengen og i Skabe før jeg gik i Seng og Tordenvejr var min Skræk, men alt det fik Faren pillet ud af mig, da vi blev gift, ja heldigvis.
Derfor boede Moster Elly hos Mor, naar Far var ude at rejse. Hun var den yngste af Mors 8 Søskende og meget yngre end Mor, hun boede endnu hjemme hos mine Bedsteforældre.
Den Aften maatte Moster Elly saa af Sted efter Jordmoderen, Telefon var der ikke, saa hun maatte ud i bulder Mørke, Sneen laa højt, og det var en bidende Kulde.
Mine første aar husker jeg begribeligvis intet om, men Fotos fortæller at Mor og Faster Helga kørte deres Førstefødte i Skanseanlægget Sommeren 1910, allerede da blev vi Kusiner bekendt med hinanden, Nete var faa Maaneder ældre, hun var født 12 November 1909! -
Efter nogle Aar flyttede vi til en lidt større Lejlighed i Ejendommen, vi boede nu paa 2den Sal, havde samme storslaaede Udsigt, men det var unægtelig nemmere end at bo højt oppe i Taarnet.
Poul og Erik blev født 3die December 1912 paa Fødselsstiftelsen i Aarhus. Far var bortrejst, men blev hurtigt kaldt hjem, de nyfødte blev omgaarned hjemmedøbt.
Sommeren 1913 var Kejserinde Dagmar paa Besøg i Danmark, hun kom ogsaa til Aarhus, hvor den russiske Flaade, der ledsagede hende, aa opankret ude paa Bugten. Om Aftenen laa Skibene illuminerede og det blev de 11 Tiden afsendt et stort Festfyrværketi, det kan jeg huske, Far tog mig op af Sengen og bar mig ind i Stuen, for det skulle jeg se.
I Risskov boede mine Bedsteforældre i en villa kaldt "Risly". Her kom jeg især om Sommeren på Besøg. Jeg legede med min ......
I 1888 blev der i København afholdt en stor Nordisk udstilling inspireret af de store verdensudstillinger i London, Paris og Barcelona. Udstillingen demonstrerede det nyeste inden for datidens industri, landbrug og kunst. Tivoli kom senere til at ligge på nogle af arealerne. Udstillingen var en stor succes, og dannede inspiration for en Landsudstilling i Århus i 1909. 1805 udstillere deltog i den stort anlagte messe, der var placeret på arealer startede ud for Skansen og derudover var afgrænset af Dalgas Avenue, Hans Brogesgade og vandet. Nogle af villaerne i kvarteret ved Skovbrynet blev opført som tilhørende arkitekturrudstilling.
Landsudstillingen åbnede d. 18 maj. Dagen før havde en orkan raseret udstillingsområdet. 3000 arbejde natten igennem ved de moderne glødelampers skær for at udbedre skaderne og gøre udstillingen klar til åbning. Inden for udstillingsarealerne var opført en hel lille stationsby. Udstillingerne omhandlede især alle de nymodens påhit inden for damp og elektricitet. Fregatten Jylland, der dengang stadig havde sin oprindelige rigning lå for kaj. Skønt vejret var dårligt i sommeren 1909, besøgte mere end 1/2 million mennesker udstillingen. Landsudstillingen var starten på mange traditioner. Herunder Rebildfesterne, idet en 4. juli festligholdelse på udstillingen var starten på denne tradition. Ligeledes har "Den Gamle By" sin oprindelse i Landsudstillingen. Den Secher'ske Gård, i dag kendt som borgmestergården, var under udstillingen flyttet fra sin oprindelige plads i midtbyen til området, hvor strandparken idag ligger. Den rummede en lokalhistorisk særudstilling. Efter udstillingen blev den flyttet til dens nuværende placering; grundlaget for "Den Gamle By" var lagt.
Artikel: Den virtuelle by
Artikel: Jubilæum med blik for fremtiden
Artikel: Ministerium markerer landsudstillingen
Aarhus bys historie